Părinţii din România sunt prea puţin implicaţi în monitorizarea activităţilor virtuale ale copiilor, în ciuda faptului că ţara noastră se situează peste media UE în ceea ce priveşte expunerea la materiale sexuale.
19% din copiii români cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani au văzut mesaje sexuale pe internet. Acest procent include 6% din copiii de 11-16 ani care au avut acces la materiale cu persoane surprinse în timpul unui act sexual şi 2% care au urmărit imagini sexuale violente. În plus, 27% au vizionat şi alte genuri de conţinut potenţial dăunător, cum ar fi site-uri rasiste (15%), pro-anorexie (11% din totalul copiilor investigaţi) şi site-uri de auto-mutilare (9%).
Acestea sunt câteva dintre concluziile îngrijorătoare ale unui studiu realizat în 25 de ţări europene, prin proiectul EU Kids Online. Riscurile sunt mai mari în statele unde competenţele în folosirea internetului sunt mai ridicate. Astfel, printre ţările unde copiii sunt mai protejaţi se numără Austria, Belgia, Franţa sau Germania, în timp ce România se află la polul opus, alături de Cehia, Estonia şi Lituania.
Mai mult, potrivit aceluiaşi raport, părinţii din România nu sunt foarte preocupaţi de ceea ce văd copiii pe internet. Astfel, doar 21% din adulţi se tem că cei mici ar putea găsi materiale nepotrivite pentru vârsta lor. În plus, românii se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte filtrarea şi monitorizarea anumitor site-uri cu conţinut nepotrivit pentru copii. Astfel, doar 8% veghează asupra accesărilor copiilor, faţă de 27% cât este media europeană sau 49% în cazul părinţilor din Marea Britanie.
Cu toate acestea, riscurile online - contactarea de către străini sau expunerea la conţinuturi nepotrivite - sunt pe locuri fruntaşe în topul îngrijorărilor părinţilor moderni. Astfel, un părinte din trei spune că este foarte îngrijoraţi de aceste riscuri, chiar