Şefii asociaţiilor de business din ţările riverane fluviului şi-au prezentat, la Bucureşti, argumentele pentru a atrage investiţiile asiaticilor.
Dacă guvernele, ministerele şi autorităţile statale din ţările dunărene urnesc mai greu transpunerea în practică a Strategiei Dunării, asociaţiile de business şi în special Camerele de Comerţ s-au dovedit a fi mult mai pragmatice. Ieri, la Bucureşti, liderii mediului de afaceri din Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi România au prezentat, în faţa unui grup de cel puţin 20 de investitori chinezi, atuurile pe care ţările lor le au pentru a atrage capitalul asiatic. Majoritatea prezentărilor, afişate în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, au marşat pe nivelul competitiv al taxelor sau pe forţa de muncă ieftină şi calificată, dar şi pe diversele facilităţi acordate investitorilor străini.
„Adevărul" vă prezintă principalele argumente ale acestor ţări intrate subit într-o concurenţă aprigă pentru a-i convinge pe chinezi.România câştigă prin mărimea pieţei. Reprezentantul României, Robert Donose, a arătat că ţara noastră este prima ca mărime între ţările dunărene după suprafaţă şi a doua ca număr de locuitori, acesta fiind principalul nostru avantaj competitiv.
Confluenţa a trei Coridoare paneuropene de transport (IV Est-Vest, IX Nord-Sud şi VII, care e chiar Dunărea) şi dezvoltările logistice ar fi alte avantaje, iar la acestea se adaugă capitalul uman. Peste 50% din populaţie are o vârstă mai mică de 40 de ani şi în România există mai mult de 720 de facultăţi şi universităţi care dau peste 2.000 de absolvenţi anual, cu o bună pregătire tehnică. Avem peste 50 de parcuri industriale, o legislaţie proaspătă privind parteneriatul public-privat, taxe scăzute şi un sistem financiar prin care statul poate participa cu până la 50% în investiţiile private de mare anvergu