Bell Labs, organizaţia de cercetare a companiei Alcatel-Lucent, sărbătoreşte una din cele mai mari realizări ale sale – 50 de ani de la lansarea lui Telstar I, primul satelit de telecomunicaţii.
Lansarea acestui prim satelit în parteneriat cu NASA pe 10 iulie 1962 a deschis drumul către era comunicaţiilor moderne, inclusiv a serviciilor de telefonie în timp real la nivel global, a serviciilor de comunicaţii de date şi televiziune.
Cincizeci de ani mai târziu, cercetătorii de la Laboratoarele Bell continuă să inoveze şi să lanseze tehnologii care ajută la creionarea unei lumi a comunicaţiilor între oameni şi mai nou între maşinării, mult mai eficientă, sigură şi simplificată. Experţii Laboratoarelor Bell continuă să raspundă unor întrebări importante, fundamentale şi să facă predicţii în domenii precum quantum computing, optical networks, cloud computing, reţele wireless şi sensory.
Transformarea comunicaţiilor cu Telstar
Telstar I, o sferă cu diametrul de aproximativ 90 cm şi o greutate de aproape 77 kg a fost un adevărat tur de forţă, însumând o serie de invenţii ale Laboratoarelor Bell cum ar fi tranzistorul şi panourile solare, fiind alimentat de 3.600 celule solare/fotovoltaice - o altă inovaţie a Laboratoarelor Bell din anul 1954. Prin intermediul acestui satelit puteau avea loc până la 600 de apeluri de voce simultan şi se putea transmite un canal TV alb-negru.
A fost lansat de la bordul rachetei NASA Thor-Delta pe o orbită eliptică aflată la aproximativ 48.000km (30,000 miles) deasupra Ecuatorului cu un timp maxim de transmisie între Europa şi Statele Unite de aproximativ 20 minute per rotaţie. Odată cu lansarea sa pe orbită, primul semnal de televiziune a fost recepţionat de Telstar de la o statie din Andover, Maine, USA, şi transmis la o staţie corespondentă din Pleumeur-Bodou, France. Semnalul