Exista o moda care incepe sa prinda nu numai in orasele Romaniei: cine si-a facut o vila sau si-a renovat casa veche patrinteasca, mostenita din batrani, isi face in jurul ei si o gradina cu legume "ca la tara".
Legumele proaspete, netrecute prin depozite pana ajung in piata sau la market, iti dau satisfactia produsului perfect ecologic, placerea ca nu mananci "de la magazin", bucuria ca pui vitaminele direct din gradina in farfurie.
Placerea este justificata, dar un studiu, publicat de "Environmental Pollution" si citat de Treehugger, atrage atentia ca este o diferenta apreciabila intre o leguma plantata la tara, intr-un spatiu ecologic, si una din mediul urban, unde misuna esapamentele.
In acest sens, o echipa de cercetatori de la Universitatea Tehnica din Berlin a testat legume de diferite tipuri din gradinile vilelor aflate in capitala Germaniei. Obiectul studiului este compararea influentei factorului de mediu urban asupra acelorasi tipuri de legume, recoltate in zone rurale, departe de sosele.
Rezultatele confirma faptul ca legumele au o capacitate potentiala de a absorbi din sol si din atmosfera compusi ale metalelor grele, cu efecte toxice atat asupra organismului uman, cat si asupra animalelor.
In mod deosebit, ingrijoreaza concentratiile compusilor de plumb, care adesea depasesc nivelurile admise de normele europene pentru alimente.
Toxicitatea plumbului este bine cunoscuta, acest metal putand determina tulburari de dezvolatre, afectiuni neurologice sau ale pielii. In cazul unui nivel ridicat al concentratiei plumbului in organism, intervine chiar caderea parului si a dintilor - afectiuni resimtite altadata foarte frecvent la muncitorii din tipografii.
Studiul a specificat nominal legumele care sunt afectate de poluarea urbana, provenita in mod special de la gazele de esapam