Dacă anul trecut o ţară întreagă s-a inflamat când s-au anunţat rezultatele la Bac, considerate cele mai proaste din istorie, ieri s-a înregistrat un nou record negativ: au promovat doar 43%.
În acest an avem încă o generație de sacrificiu. E vorba de elevii care, în urmăcu patru ani, au fost forțați să aleagă învățământul teoretic
Sursa: VLAD STĂNESCU
După ce ani de-a rândul examenul de Bacalaureat a înregistrat rate spectaculoase de promovare, care au ajuns chiar aproape de 90%, acesta este al doilea an în care nu reuşesc să ia examenul nici măcar jumătate dintre absolvenţi.
"Mediile mici sunt dovada faptului că nu s-au luat măsuri clare, la timp, pentru remediere", crede ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Comparativ cu anul trecut, s-au înregistrat rezultate cu câteva procente mai bune în judeţe precum Alba, Argeş, Caraş Severin, Giurgiu, Gorj, Galaţi, Iaşi, însă procentul a scăzut simţitor în Harghita (au promovat cu 34% mai puţini), Olt (cu 24%), Botoşani (cu 17%), Sălaj (cu 16%) etc.
Scăderea spectaculoasă din Harghita, judeţ aflat anul trecut în topul ratei de promovare, demonstrează ceea ce anul trecut mulţi nu au vrut să recunoască: supravegherea video face diferenţa. Camerele de supraveghere au fost instalate în şcolile din Harghita doar în acest an. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Harghita, inspectorul Bartolf Hedvig, spune că nu doar disciplina sporită din sălile de examen a dus la acest rezultat, ci şi programa de studiu. El a mai declarat că este pentru prima dată când în liceele din judeţ niciun elev nu a trecut Bac-ul.
Liceele tehnologice "strică" Bac-ul. Școli întregi cu promovare zero
"Nu e suficient să ai doar elevi harnici şi profesori care să-i pregătească foarte bine. Există şi alţi factori care stau la baza rezultatelor modeste, cum ar