Cunoscutul lăutar a murit duminică, după patru ani de chin provocat de un atac cerebral.
Scena muzicii lăutăreşti e în doliu. Duminică, în jurul orei 17.00, s-a stins din viaţă unul dintre cei mai cunoscuţi şi cei mai iubiţi lăutari din România, Tamango. Pe numele său real Radu Vasile, artistul şi-a trăit întreaga viaţă în satul Valea Plopilor, comuna Ghimpaţi, din judeţul Giurgiu. Deşi nu a dus un trai lipsit de griji, Tamango nu a ratat nicio ocazie de a-i bucura pe cei din jur cu muzica tradiţională ţigănească. Din 2008 însă, după ce a suferit primul atac cerebral, tot ceea ce reuşise să construiască prin muncă şi talent a început să se destrame.
Născut pe 9 septembrie 1946, şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii. Aurica, soţia lui, îşi aminteşte că aşa l-a cunoscut, cântând. Chiar el spunea că muzica este viaţa sa şi că l-a inspirat Louis Armstrong, pe care l-a auzit prima dată la radio. A încercat să-l imite cântând la linguri. Recunoaştea că n-a reuşit şi că, deşi nu a avut studii superioare în domeniul muzical, avea microbul în sânge.
În 2000, viaţa lui părea să se schimbe. A început colaborările cu Shukar Collective, Hara şi Radio Guerrilla şi tot atunci a devenit cunoscut în faţa publicului românesc. A fost iubit şi respectat, însă opt ani mai târziu a început lupta lui cu viaţa. Un atac cerebral şi un infarct l-au ţintuit la pat.
Muzica era singura sursă de venit a familiei sale numeroase, nouă copii şi foarte mulţi nepoţi, aşa că tot în 2008 au început să apară şi problemele financiare. Tamango şi familia au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta, în condiţii vitrege, iar responsabilităţile casei au fost preluate de Aurica. Ea era şi singurul punct de sprijin al artistului şi întreţinea familia muncind cu ziua sau vânzând fier vechi.
A murit sărac, dar iubit
De patru ani, Tamango se lupta cu boala, însă la sfârşitul săpt