Una din temele campaniei electorale ale lui Traian Basescu in anul de gratie 2004 a fost “Sistemul ticalosit”. Abia astazi am inceput sa inteleg si pot spune ca avea dreptate. In Romania exista si atunci si exista si acum “sistemul ticalosit”. Dar nu este nicidecum ceea ce sugera Alianta DA atunci prin vocea candidatului la functia de presedinte al Romaniei cu referire directa la coruptia politicienilor, aici fiind vorba mai mult de moralitatea celor care, odata ajunsi pe functii impart bugetul aflat la dispozitie intre ei si ai lor cu aprobare tacita a institutiilor statului.
Priceperea politicienilor romani - indiferent de culoarea politica - a dus la forme complexe si diversificate de fraudare a banului public, culminand cu guvernarea portocalie si “nevinovata” a domnului Boc. Probabil timpul si noul guvern vor dovedi, pe zi ce trece, ca, altfel administrata, cu o corecta alocare si cheltuire a fondurilor de care a dispus, Romania nici nu ar fi simtit criza. Si chiar daca ne-am saturat de atatea ori de cate le-am auzit, investitiile in islazuri transformate in terenuri de fotbal, salile de sport, piscinele, pretul catorva kilometri de autostrada, licitatiile dedicate sau fraudarea efectiva a bugetului prin cateva semnaturi de legalitate, nu putem spune ca fac parte din “sistemul ticalosit”.
Adevaratul “Sistem ticalosit” este ceea ce vedem ca se intampla in ultimele zile. Observam ca acesta actioneaza la nevoie prin manipulare, propaganda, demagogie, stiri mincinoase si diversiune, ajunse cu ajutorul ticalosilor pana la Bruxelles si chiar peste ocean. In incercarea noii majoritati parlamentare de a clarifica anomaliile si schimbarile efectuate – intr-adevar, din cand in cand, mai mult pe sest - de fosta majoritate in regulamente si legislatie, clamate de mass-media vremurilor si de romani pe parcursul ultimilor 8 ani, sistemul ticalosit si-a preluat