România a înregistrat în primul semestru al acestui an cel mai scăzut volum de investiţii din primul semestru al anului 2005 şi până în prezent. În primele șase luni ale lui 2012 au fost încheiate doar două tranzacţii, în valoare de 55 mil. euro.
Vânzarea fabricii Nokia de către producătorul De’Longhi şi cumpărarea complexului City Business Centre din Timişoara de către NEPI au fost singurele tranzacţii finalizate în această perioadă, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de CBRE România.
Motivul acestei aridităţi pe piaţa investiţiilor stă în lipsa finanțării și problemele din zona Euro care au determinat creșterea riscului investițional. În Europa Centrală și de Est volumul investițional cel mai ridicat a fost înregistrat în Rusia și Polonia.
„Piaţa din România este încă atractivă pentru investitorii străini pe fondul diferenţei înregistrate la nivelul randamentelor prime (pentru proprietăţi de top n.red.) în comparaţie cu ţările vecine din Europa Centrală şi de Est”, a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.
Vânzarea complexului City Business Center din Timișoara către fondul de investiţii sud – african New Europe Property Investment (NEPI) a reprezentat cea mai mare tranzacţie din intervalul ianuarie – iunie 2012. În prezent, complexul de birouri City Business Center este închiriat unor companii precum: IBM, PwC, Vodafone, Alcatel-Lucent, BCR, Deloitte şi Microsoft. Proiectul include și două clădiri de birouri, una dintre ele aflându-se încă în construcţie.
Cea de-a doua tranzacţie încheiată în primul semestru a fost vânzarea fabricii Nokia (35.000 mp) din judeţul Cluj pentru suma de 10 milioane de euro producătorului de electrocasnice De’Longhi. Noul proprietar are în plan începerea producţiei în toamna acestui an.
Ce ran