Rata anuala a inflatiei s-a plasat in iunie la 2,04%, dupa o scadere a preturilor cu 0,04% fata de luna mai, determinata de ieftinirea alimentelor, potrivit datelor anuntate marti de INS. Daca te uiti insa in magazine, preturile au crescut la majoritatea produselor, pe fondul deprecierii leului. Expertii spun ca paradoxul se datoreaza modului in care INS calculeaza inflatia.
"In luna iunie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,1%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,3%", se arata intr-un comunicat al INS, dat publicitatii marti.
Potrivit INS, cea mai mare scadere de preturi la alimente, de peste 20%, a fost consemnata la cartofi, iar cea mai ampla majorare, de 6,5%, la fructe proaspete. Detalii aici
“Cel putin la capitolul legume-fructe, datele statistice nu au nicio legatura cu realitatea”, spune economistul Ionel Blanculescu.
“Preturile calculate de INS se refera la produsele legale, insa mare parte din piata lucreaza la negru. Este domeniul in care preturile cresc de 6-8 ori de la intrarea in tara a tirurilor cu legume si fructe din import pana in galantare”, a mai spus acesta.
In esenta, economistul spune ca de fapt inflatia este undeva la 3-4% si ca, pe fondul evolutiei negative a ratei cursului de schimb, preturile au inceput sa creasca puternic.
“Nu mai avem stocurile de altadata, asa ca produsele aduse din import si-au schimbat preturile”, spune analistul Cristian Dinulescu. “Iar acest lucru se va vedea, pana la urma, si in statisticile oficiale”.
Potrivit acestuia, rata inflatiei consemnata de INS este trucata si de efectul de baza.
“In toamna lui 2010 si in 2011, mai ales, am avut o crestere spectaculoasa de preturi datorata majorarii TVA. Efectele s-au disipat intre timp si era,