Până recent, opinia generală, dominată de teoriile inspirate ce susţin libertatea absolută a pieţelor, respingea impunerea de bariere circulaţie transfrontalieră a capitalurilor. Treptat însă, opinia contrară capătă tot mai mulţi adepţi. Numeroşi economişti sunt astăzi de acord că, uneori, controlul de capital este un lucru necesar. Doar că un control al capitalurilor nu poate fi implementat fără a deschide calea unor abuzuri cu efecte infinit mai grave decât cele produce acum de libertatea mişcării acestora.
Vechea cutumă, şi anume eliminarea barierelor puse circulaţiei capitalurilor, pare să se fi dovedit greşită iar abandonarea ei nu va fi probabil regretată, consideră editorialiştii Bloomberg.
Află cum încearcă Banca Naţională a Elveţiei să restricţioneze intrările de capital străin
Noua paradigmă, ce susţine necesitatea controlului acestor fluxuri în anumite condiţii, este însă lipsită, de claritate şi, când vine vorba de implementare, de proceduri de funcţionare, sau de un sistem de supraveghere eficient, este total lipsită de aplicabilitate.
Controlurile de capital sunt, uneori, necesare, însă ele sunt periculoase şi pot constitui o pârghie a abuzurilor. Bloomberg susţine că aceste politici trebuie analizate şi supravegheate mai bine.
Potop de capital
Din 2008, dobânzile în Statele Unite au scăzut până aproape de zero iar investitorii s-au orientat spre alte pieţe. A fost un moment în care s-a putut vedea că fluxurile libere de capital pot să fie mult mai destabilizatoare decât au crezut iniţial economiştii.
Unele economii în curs de dezvoltare au fost inundate de capital fapt care a contribuit la aprecierea monedelor proprii, ceea ce afectează negativ nivelul de competitivitate a exporturilor şi tinde să provoace bule ale preţurilor activelor domestice. Iar măsurile de restricţionare a acestor