Guvernul norvegian a cerut, luni, semnarea unui acord de urgenţă între angajaţii industriei petroliere, aflaţi în grevă, şi companiile angajatoare, în încercarea de a linişti temerile pieţelor cu privire la o potenţială oprire a producţiei petroliere şi a reducerii puternice a rezervelor europene de ţiţei.
Greva provocată de cererile angajaţilor pentru o vârstă de pensionare mai redusă, a ţinut preţurile pe piaţa globală pe jar, analiştii aşteptându-se la o intervenţie mai rapidă a guvernului pentru a preveni companiile petroliere să închidă platformele din Marea Nordului începând cu luni la miezul nopţii, anunţă CNBC.
Reacţie întârziată
Intervenţia guvernamentală a provocat scăderea preţului ţiţeiului pe pieţele asiatice, tendinţă aşteptată să continue la nivel global. Conform legislaţiei norvegiene, guvernul îi poate forţa pe grevişti să se întoarcă la locurile de muncă, iar oficialii de la Oslo s-au folosit de această putere pentru a proteja un sector-cheie de care depinde întreaga economie a ţării. Surprinzătoare a fost, însă, reacţia lentă a guvernului, acesta aşteptând trei săptămâni înainte de a interveni pentru a preveni „consecinţe economice adverse”.
„A trebuit să iau această decizie pentru a proteja interesele vitale ale Norvegiei. Nu a fost o alegere uşoară, dar a trebuit să o fac”, a declarat Hanne Bjurstroem, ministrul Muncii, pentru agenţia de ştiri Reuters, după întâlnirea cu sindicatele şi patronatul din industria petrolieră (OLF).
Producţia de gaze naturale
Închiderea completă a platformelor norvegiene din marea nordului ar fi redus producţia globală cu peste 2 milioane de barili de petrol şi gaze naturale, Norvegia fiind a opta ţară exportatoare de petrol. Însă ministrul norvegian a declarat că principala sa îngrijorare a fost o potenţială întrerupere a livrărilor de gaze naturale. Norvegia est