Băncile din Europa se pregătesc pentru un nou val de concedieri. Al doilea în mai puţin de un an. Primi pe liste sunt specialiştii ce lucrează în departamentele de investiţii, fuziuni şi achiziţii ai băncilor. Giganţii Credit Suisse Group şi UBS sunt băncile care vor trebui să facă cele mai agresive reduceri de personal.
Credit Suisse Group AG şi UBS AG, principalele două instituţii de creditare elveţiene, se confruntă cu cele mai ridicate presiuni de a-şi îmbunătăţi eficienţa, ca urmare a faptului că Elveţia depăşeşte celelalte ţări în procesul de implementare a noilor reglementări, care sunt mult mai severe, cu privire rezervele de capitaluri şi lichidităţi impuse băncilor, pentru a reduce apetitul pentru risc al bancherilor. Iar una din consecinţele acestor măsuri este reducerea gradului de profitabilitate a unor afaceri.
Vezi pe Forbes.ro de ce bancherii de investiţii vor fi înlocuiţi la conducerea lumii de agricultori, în viziunea lui Jim Rogers
Potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg, care citează o notă scrisă a analiştilor Morgan Stanley (publicată pe 24 mai), diviziile de investiţii ale celor două bănci au cele mai mari costuri, ca proporţie din veniturile totale, dintre principalele 12 firme financiare din Europa şi Statele Unite.
Dureroasa transformare a sistemului financiar
În timp ce situaţia este la nivelul cel mai critic în cazul celor două bănci elveţiene, alte instituţii financiare se confruntă cu situaţii similare pe măsură ce criza datoriilor suverane se prelungeşte – fapt care amplifică nevoile acestora de capitaluri suplimentare, într-un context în care nici afacerile nu le merg, din cauza unei economii care stagnează.
„Bancherii sunt pesimişti şi mulţi sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte siguranţa slujbelor lor”, a declarat Edward Cumming-Bruce, partener la firma de conultanţă Gleacher Shack