Guvernul Romaniei considera "fireasca decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului si se angajeaza la respectarea acesteia", se arata intr-un comunicat al Executivului. "Guvernul Romaniei considera ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi de Curtea Constitutionala", se mai arata in comunicat.
Curtea Constitutionala a decis marti in unanimitate ca Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", arata CCR, intr-un comunicat. Pe scurt, decizia de astazi a Curtii Constitutionala spune ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este validat doar daca jumatate plus unul din toti cetatenii de pe listele electorale, adica jumatate plus unul din aproximativ 18 milioane, participa la vot. Avind in vederele ratele de participare la alegerile anterioare (in scadere) si faptul ca referendumul va avea loc in plina vacanta de vara, decizia CCR ar putea duce la invalidarea referendumului din cauza participarii la vot sub pragul de 50%+1.
Imediat dupa decizia CCR, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a spus ca referendumul se va desfasura in baza ordonantei de guvern din 5 iulie potrivit careia presedintele poate fi demis daca 50% plus unul dintre cetatenii care participa la scrutin voteaza impotriva lui Traian Basescu.
Senatorul PSD Dan Sova a evitat sa comenteze declaratia colegului sau Mircea Dusa, afirmand doar ca exista un termen de 45 de zile in care legea trebuie pusa in acord cu decizia CCR.
"Sa asteptam motivarea deciziei Curtii, sa vedem exact ce spune si vom actiona in consecinta", a comentat el, notand ca ar fi nevoie de convo