Situatia de la Bucuresti privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, mult comentata de cele mai importante agentii si site-uri de stiri din intreaga lume, este comparata de catre observatorii internationali cu un soi de orbanizare a Romaniei.
Insa jurnalistul Paul Lendvai, de la Der Standard, scrie ca, de fapt, aceasta ipoteza este gresita si ca, de fapt, in Romania asistam la un balci al ipocriziei, care risca sa atinga intreaga Europa.
Der Spiegel: Romania risca sa devina "oaia neagra a Europei"
"Cu o probabilitate care frizeaza siguranta, majoritatea cetatenilor cu drept de vot din Romania se vor pronunta, la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea controversatului presedinte Traian Basescu, care va trebui sa-si paraseasca functia cu doi ani mai devreme inainte de expirarea celui de-al doilea mandat ca sef al statului roman", scrie Der Standard in editia de marti.
In urma cu cinci ani, in anul 2007, continua publicatia austriaca, Traian Basescu s-a confruntat cu prima sa suspendare din functia de presedinte. Desi avea o popularitate de 44%, a reusit sa convinga un procent de 75% dintre participantii la referendum sa se pronunte pentru ramanerea lui in functie.
Acum, in 2012, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu crede ca, de fapt, actiunile recente ale USL, care se afla acum la putere in Romania, denota o lovitura de stat deghizata.
Si respectabilul filosof roman Andrei Plesu a atras atentia privind "lovitura de stat" din Romania si crede ca tara seamana acum cu Ungaria lui Viktor Orban. De aceeasi parere sunt mai multi observatori, potrivit carora Romania este "Orbanizata".
Insa jurnalistul de la Der Standard crede ca o asemenea comparatie este gresita pentru ca, spre deosebire de USL, partidul lui Viktor Orban a iesit castigator la alegerile din aprilie 2010 si a obtinut