Expertii sustin ca ar putea deveni o realitate cat de curand, ca tehnologia „drone”, facuta faimoasa de armata SUA sa fie mult mai raspandita si avansata in lumea civila. Sursa imagine: news.com.au
„Cam in 10 ani de aici incolo, ai putea vedea aeronave de transport marfa care are putea sa aiba autonomie de zbor. E posibil ca tu sa zbori catre destinatia ta de vacanta intr-un avion fara pilot, in mai putin de 20 de ani....,” a declarat profesor asociat Duncan Campbell, directorul Centrului Australian de Cercetare pentru Automatizari Spatiale(ARCAA), de la Universitatea Tehnologica din Queensland.
Avioanele fara pilot civile vor zbura fiind coordonate de la distanta de catre controlorii de zbor de la sol, daca acestea nu vor avea propriul lor pilot automat.
Zborurile de transport marfa fara pilot vor avea rutele peste zonele mai slab populate, asa ca ele nu vor constitui un pericol pentru oameni.
Dronele au fost trimise in numar foarte mare de catre armata SUA pentru a spiona si a ucide tintele teroriste din Pakistan si Afganistan.
Acestea au fost folosite pentru a monitoriza miscarile lui Osama Bin Laden, inainte ca o echipa SEAL sa il ucida in mai anul trecut.
Paralel cu aceste operatiuni au crescut si utilizarile lor pe latura civila.
Potrivit unui raport recent cheltuielile globale pentru industria vehiculelor aeriene fara pilot va avea o valoare estimata pentru 2017, de 5.34 miliarde dolari SUA.
SUA foloseste dronele si pentru securitatea granitelor, iar politia le foloseste pentru activitatile de aplicare a legii.
Tehnologiile pot ajuta, in viitor, de asemenea, in situatii de dezastru cum ar fi taifunuri sau inundatii.
Cercetatorii de la ARCAA, Insitu Pacific, CSIRO si Departamentul pentru Cercetare si Tehnologie al Boeing, si-au unit eforturile intr-un proiect, ce valoreaza peste 7 milioane de doalri, pentru