Acţionarii companiei braşovene Prodlacta, producător de lapte şi produse lactate, se vor întruni pe 6 august pentru prezentarea planului de reorganizare a companiei.
Societatea a solicitat intrarea în insolvenţă în luna octombrie 2011 din cauza dificultăţilor financiare.
Potrivit Bună Ziua Brașov, Asociaţia Salariaţilor controlează 41,75% din acţiunile Prodlacta, AVAS are 18,14% din titluri, iar procesatorul de lactate elen Olympus deţine 23,45%. Deși au trecut mai bine de 20 de ani de la Revoluție și de la episodul „nu ne vindem țara“, cei care doar au titlul de manager, nu și certificarea profesională, au dus de râpă una dintre cele mai vechi societăți brașovene rămasă în viață. Practic, actuala conducere a societății s-a încăpățânat să accepte cash-flow din partea acționarului grec pentru redresarea economică a unității. Ce-i drept, acționarul care dă banii avea pretenții și de un management performant.
În plus, a existat și scandalul privind contractul de la Consiliul Județean Brașov, referitor la programul „Cornul și laptele“, care a avut mai mult o miză politică, nu una economică, directoarea societății ajungând să facă propagandă în favoarea uneia dintre taberele politice. Din punct de vedere economic, fabrica deja avea grave probleme financiare.
Astfel, Olympus a intrat în acţionariatul Prodlacta la începutul anului 2009 şi de atunci a propus mai multe modalităţi de susţinere financiară a firmei din Braşov, inclusiv prin majorare de capital. Cea mai recentă propunere a fost făcută în aprilie 2011, când Olympus Dairy Industry a cerut să fie recunoscut în AGA drept acţionar strategic, cu resurse financiare pentru a susţine Prodlacta, dar propunerea sa a fost respinsă de ceilalţi acţionari. În acest context,grecii și-au văzut de treabă și au inaugurat anul trecut, în noiembrie, o fabrică de lapte de 55 de milioane de euro în comuna Hălc