Peste 95% din români petrec 21 de ore pe săptămână în faţa televizorului, mult peste media europeană. În schimb, ziarele sunt citite de doar 36% din populaţie, iar revistele, de 29%.
În Europa, televiziunea este cea mai importantă resursă de consum media. Pe următoarele poziţii se află, în ordine, internetul, radioul, ziarele şi revistele, toate cu o penetrare mai mică, dar importantă. În România, distanţa de la TV la alte medii este mult mai mare. La televizor se uită 96% din români, un procent sensibil mai mare decât media europeană de 95%, potrivit studiului Mediascope, realizat de organizaţia IAB Europa. Radioul este urmărit de doar 47% din populaţie, în contrast cu media de 65%, iar ziarele sunt citite de doar 36% din români, mult sub media din Europa, de 62%. Nici la reviste nu stăm mai bine, cu o penetrare de 29%, faţă de 48%, cât au europenii.
Internetul este o situaţie specială. Deşi accesat de doar 39% din români, mult sub media de 65% din Europa, când vine vorba de orele pe care aceştia le petrec online, suntem, de departe, câştigători. Petrecem, în medie, 18,6 ore online, mult peste europeni, care stau doar 14,8 ore pe internet. De altfel, consumatorii din România alocă mai mult timp tuturor produselor media faţă de restul europenilor. Cel mai intens consum este cel de programe TV - o medie de 21,6 ore pe săptămână, semnificativ mai mult faţă de procentul european de 16,8%. La radio, ziare şi reviste, diferenţele sunt ceva mai mici.
Mediul online este o resursă importantă de ştiri. Aproape toţi consumatorii de internet din România citesc ştiri online, iar 48% fac acest lucru zilnic. Studiul mai pune în discuţie şi modalitatea de consum a mediilor. Dacă înainte uitatul la televizor era o activitate unitară, acum, 30% din români stau pe internet în timp ce se uită la televizor.
Datele din studiu se axează şi pe influenţa interne