23 de companii chinezeşti au venit la Bucureşti pentru a lua cunoştinţă de oportunităţile de investiţii oferite de proiectul european “Strategia Dunării”. Prezenţa acestora în România este doar o parte din planul mai larg al Chinei, de a-şi majora prezenţa în Estul şi Centrul Europei. Strategie pentru a cărei realizate, a pus la bătaie, în luna iunie a acestui an, 10 miliarde de dolari.
China are pregătite 10 miliarde de dolari pentru a face investiţii în statele din Europa Centrală şi de Est. Decizia deschiderii unei astfel de linii de finanţare pentru companiile chinezeşti dispuse să facă investiţii în această zonă a fost anunţată în cadrul Forumului Economic Europa Centrală – China, care s-a desfăşurat la finele lunii aprilie, la Varşovia.
Care sunt atu-urile de care România se poate folosi pentru atragerea investitorilor chinezi. Vezi pe Forbes.ro ce spun participanţii la forum?
Prezenţa celor 23 decompanii chinezeşti în România, înlesnită de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, care a organizat forumul “Contribuţia Chinei la dezvoltarea Regiunii Dunării”, face parte dintr-un plan mai larg prin care China caută să-şi majoreze prezenţa în Estul şi Centrul Europei.
Chinezii sunt interesaţi în mod special de sectorul enegetic, de resursele naturale şi mai ales de tehnologie. Un element de atractivitate este forţa de muncă ieftină şi calificată.
Oficialii români au mers cu cinci proiecte majore de investiţii în faţa potenţialilor investitori chinezi, venind în întâmpinarea dorinţei acestora Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala de la Tarniţa, autostrada de centură a Bucureştiului, canalul Dunăre-Bucureşti şi canalul Dunăre-Siret.
Vezi continuarea materialului pe Forbes.ro, şi află de ce "Strategia Dunării" este poarta de acces a Chinei în Europa