Profesorul american subliniază că, spre deosebire de acum patru ani, autorităţile sunt lipsite de politici de răspuns
El spune că nimic nu s-a schimbat în ultimii patru ani şi că băncile continuă să acţioneze ilegal sau imoral
În noua fază a crizei va fi cădere liberă în pieţele financiare întrucât, spre deosebire de picajul din 2008, autorităţile sunt lipsite de instrumente de răspuns, a avertizat la sfârşitul săptămânii trecute profesorul american Nouriel Roubini, într-o intervenţie pentru Bloomberg TV. El spune că la nivel global se profilează "furtuna perfectă" prin cumularea a mai multor şocuri. Începerea procesului de destrămare a zonei euro, reintrarea în recesiune a SUA, aterizarea dură a Chinei, frânarea abruptă a economiilor în curs de dezvoltare şi perspectiva unui război în Orientul Mijlociu care să conducă la dublarea preţului petrolului alcătuiesc un tablou în faţa căruia statele se vor dovedi neputincioase.
În plus, în răstimpul de patru ani scurs de la precedentul val de criză, nimic nu s-a schimbat în bine în sistemul financiar, unde băncile - încă şi mai mari - continuă aceleaşi practici ilegale şi imorale care nu ar putea fi curmate decât prin închiderea exemplară a unor bancheri sau prin spânzurări în stradă. Băncile au devenit încă şi mai mari decât în 2008, doar că acum statele, ele însele insolvente, se vor afla în imposibilitatea de a salva sistemul bancar.
Mai degrabă închisoarea sau spânzurările în stradă să schimbe ceva în comportamentul bancherilor
Scandalul recent privind manipularea ratelor de dobândă Libor - ca şi altele - arată că de la declanşarea crizei nimic nu s-a schimbat şi există, în continuare, stimulente pentru sistemul bancar de a trişa şi de a face lucruri care sunt ori ilegale ori imorale, spune Nouriel Roubini, profesor de economie la Stern School of Business a Universităţii