Evenimentele recente din scena politica au afectat semnificativ cursul de schimb, ceea ce face ca piata creditelor sa resimta negativ aceste tensiuni. Creste cursul, se majoreaza si retele bancare. Urmeaza o reducere drastica a creditarii? Pentru a afla raspunsul DailyBusiness.ro a intervievat specialistii din domeniu.
Cursul a crescut timp de sase sedinte consecutive, atingand mai multe maxime istorice, insa aceasta evolutie a fost oprita marti, cand cotatia BNR a coborat usor, la 4,5206 lei/euro. Dealerii din piata spun ca banca centrala a intervenit pentru a ajuta moneda nationala.
Totusi, estimarile pe lunile viitoare nu sunt prea optimiste, tinand cont ca numai de la inceputul lunii leul a pierdut peste 7 bani in fata monedei europene. Aceasta schimbare se simte deja in buzunarele romanilor cu credite, care sunt nevoiti sa plateasca rate bancare mai mari.
"Prognoza noastra curenta ia in considerare o decelerare semnificativa a activitatii de creditare - ceea ce ar pozitiona anul acesta intr-o situatia vizibil mai slaba decat anul 2011. Aceasta prognoza era bazata pe situatia complicata din piata financiara din europa cat si pe posibila crestere a gradului de incertitudine indusa de alegerile de anul acesta", a precizat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
De asemnea, Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, considera ca deprecierea constanta a leului, conditiile incordate de pe piata muncii si reintrarea in recesiune descurajeaza cererea de credite a populatiei anul acesta, astfel ca este posibil ca dinamica sa fie negativa, cel putin aceasta a fost situatia in primele 5 luni ale anului.
Ea a adaugat ca doar pe segmentul companiilor se inregistreaza o crestere modesta a creditarii, insa sunt in principal credite pe termen scurt pentru capital de lucru, datorita scaderii lichiditatilor