În timp ce USL se luptă pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, deprecierea rapidă a leului continuă, atragerea de fonduri europene este o catastrofă, iar investitorii străini devin nervoşi.
Războiul politic de la Bucureşti a trecut în toată violenţa lui graniţele României, iar poziţiile s-au radicalizat cu efecte care nu pot fi bănuite în acest moment, dar se vor vedea în următoarele zile. În timp ce politicienii se luptă cu toate forţele, ţinta de absorbţie a fondurilor europene a fost ratată şi pentru acest an. Ieri cursul a crescut la un nou maxim istoric 4,5275 lei/euro.
Ieşirea la rampă a Guvernului cancelarului german Angela Merkel, care a calificat drept "inadmisibilă" suspendarea lui Traian Băsescu, a primit o ripostă dură a Guvernului de la Bucureşti, premierul Victor Ponta acuzând o coalizare a partidelor de dreapta din Europa (din care face parte şi PDL, care îl susţine pe Băsescu) în favoarea preşedintelui suspendat. "Nu doamna cancelar votează la referendumul din 29 (iulie - n.n.)", ci poporul român, susţine premierul de stânga. "Ce decide poporul român nu poate fi schimbat de nimeni, nici de Băsescu, nici de Ponta, nici de Merkel, nici de nimeni."
În vreme ce cuţitele au fost scoase pe masă, investitorii privesc uluiţi şi neputincioşi la ceea ce se întâmplă în România, la situaţia care degenerează cu o viteză uluitoare, niciodată visată în urmă cu nici două săptămâni.
Guvernul a transmis că va respecta acordul cu FMI şi ţintele macroeconomice convenite, dar scepticismul îşi face loc din ce în ce mai mult, chiar dacă este dublat de apeluri la raţiune.
Consiliul Investitorilor Străini (CIS), care reuneşte peste 130 de multinaţionale de pe piaţa locală, a avut ieri o primă reacţie. "Acţiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini peste cele deja ex