Comisia Europeană, executivul Uniunii Europene, se implică în scandalul manipulării dobânzii Libor care zguduie centrul financiar londonez cu o propunere de a scoate în afara legii încercările de a influenţa indicii pieţelor. În urma scandalului conducerea băncii britanice Barclays a fost decimată, iar Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, şi-a suspendat doi angajaţi.
Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa financiară, va aduce modificări legislaţiei UE privind abuzurile de pe pieţe astfel încât să fie închise eventualele scăpări, iar manipularea unor indici precum Libor (London Interbank Offered Rate) sau Euribor să fie sancţionată cu pedepse specifice penale, scrie Financial Times.
Comisarul a calificat manipularea unor astfel de indicatori ca fiind "trădare care ar putea avea consecinţe la scară largă".
În SUA, congressmanul Barney Frank a cerut audieri la Senat şi Casa Albă care "să cerceteze întreaga structură a Libor". Criticile politicianului îşi găsesc ecou în cele ale băncii centrale germane, Bundesbank, care face presiuni pentru reformarea unui sistem "prea uşor" de manipulat, vulnerabil la fraudă.
Autorităţile din SUA, Europa şi Japonia cercetează mai mult de zece bănci mari suspectate de manipularea dobânzii interbancar Libor. Grupul britanic Barclays este singurul care a recunoscut până în prezent că a încălcat regulile şi a acceptat să plătească o amendă de circa 360 de milioane de euro în SUA şi Marea Britanie.
În urma scandalului, preşedintele băncii Marcus Agius, directorul general Bob Diamond şi directorul operaţional Jerry del Missier au demisionat din funcţii.
Aventura lui Bob Diamond la Barclays este marcată şi de alte evenimente negative. Fostul CEO Martin Taylor a afirmat într-un articol publicat de FT că i-a cerut lui Diamond să rămână ca şef la Barclays Capital în 1998 după ce acesta ş