"Schimbarea amendamentului antisovietic Jackson-Vanik cu o lege antirusă, precum şi tendinţa (Washingtonului) de a distorsiona echilibrul strategic prin crearea unui scut antirachetă nu poate decât să ne îngrijoreze", a declarat el, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.
Luna trecută, o comisie a Senatului american a adoptat în unanimitate o lege denumită după numele avocatului rus care a murit în detenţie în 2009, Serghei Magniţki, şi care impune restricţii de călătorie şi îngheţarea averilor unor oficialil ruşi care au avut legătură cu încarcerarea şi decesul acestui avocat, precum şi cu alte abuzuri comise în Rusia în privinţa drepturilor omului.
Putin a declarat că soluţia pentru "multe probleme globale şi regionale" depinde de relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, adăugând că a "luat notă" de "declaraţiile dure" ale unor oficiali americani despre Moscova. Unul dintre subiectele de discordie este Siria, unde părţile aflate în conflict ar trebui încurajate să ajungă la o rezolvare politică a situaţiei prin dialog, susţine Putin.
Rusia intenţionează să menţină cooperarea specială cu puterile emergente ca China şi India, a adăugat Putin, exprimându-şi, de asemenea, îngrijorările cu privire la agravarea problemelor economice din Europa.
"Cooperarea cu China are cea mai mare importanţă strategică şi practică", a declarat Putin. "Intenţionăm să acordăm o atenţie specială aprofundării tuturor formelor de cooperare cu partenerii noştri chinezi, inclusiv coordonarea acţiunilor noastre pe agenda internaţională", a adăugat el.
"Firesc, vom revigora legăturile noastre tradiţionale cu Europa", a declarat preşedintele rus. "Vă reamintesc: peste un sfert din comerţul extern al Rusiei are loc cu Germania, Italia, Franţa şi Olanda", a adăugat el.
"Summitul din iunie al UE a confirmat caracterul prioritar al dialogului strategic r