Cele mai multe dintre femeile care au nascut un copil recent si au beneficiat de concediu maternal au ales sa stea acasa un an, in loc de doi, motivele fiind in primul rand financiare. Beneficiul intoarcerii la munca inainte de termen nu este legat insa doar de nivelul indemnizatiei: un rol covarsitor il are siguranta locului de munca. Afla aici de ce.
Reintoarcerea la locul de munca inainte de implinirea a doi ani de la nasterea unui copil creste sansele pentru mama de a fi reintegrata in campul muncii, pe postul de pe care a plecat.
„Intoarcerea la serviciu, cu cat este mai rapida, cu atat scad sansele ca angajatorul sa isi piarda interesul in a pastra relatiile contractuale. Pentru angajator, importanta intoarcerii la serviciu a unei persoane plecate in concediul de crestere a copilului este direct proportionala cu vechimea persoanei respective in companie si/sau gradul sau de implicare in activitatile companiei. Este convenabil pentru acesta ca un angajat sa se intoarca mai devreme, eventual mai devreme de un an, deoarece scuteste timp si resurse cu recrutarea, trainingul si majorarile salariale ale unei noi persoane care va trebui oricum sa paraseasca firma la reintoarcere mamei, sau sa ii acorde un alt post disponibil pana se ajunge la o intelegere cu angajatul reintors”, explica Angelica Ene, payroll accountant Accace Romania, companie cu activitate pe pieta serviciilor de consultanta in management financiar si externalizare.
Aceasta ultima situatie este des intalnita, deoarece, dupa cum s-a observat pana in prezent, o persoana plecata 2 ani pentru un astfel de concediu nu mai prezinta interes pentru angajator, iar primele luni dupa reintoarcere sunt tensionate pentru ambele parti, sustin specialistii Accace.
Cum poate o mama sa isi pastreze locul de munca In ultimii ani, in conditiile crizei economice, o serie de proaspete mamic