Curtea Constituţională a decis astăzi că preşedintele României poate fi demis la referendum doar dacă la vot se prezintă 9 milioane de români, adică jumătate din numărul celor înscrişi pe listele de vot. Decizia CCR poate fi interpretată ca un ajutor de ultim moment pentru Traian Băsescu şi o lovitură pentru USL care modificase legea referendumului şi dăduse, în plus, şi o ordonanţă de urgenţă pentru a face demiterea preşedintelui mult mai uşoară. În varianta guvernului Ponta, Băsescu ar fi fost demis dacă împotriva sa s-ar fi pronunţat jumătate plus unu din numărul celor care s-ar fi prezentat la urne. Imediat după decizia Curţii Constituţionale, mai mulţi lideri PSD au anunţat că va respecta hotărârea şi că va modifica ordonanţa guvernului pentru a o pune în acord cu decizia CCR. Singura armă de contraatac a USL, anunţată de preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, este "perierea" listelor electorale, astfel încât pragul de 9 milioane de cetăţeni cu drept de vot să mai scadă puţin.
Cu toate acestea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat că la referendum vor fi aplicate prevederile ordonanţei de urgenţă potrivit căreia demiterea preşedintelui se face cu votul a jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne. Acest punct de vedere a fost confirmat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
UPDATE 17:06Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) susţine că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.
UPDATE 16:52 Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat referendumul de demitere se va desfăşura în baza ordonanţei de urgenţă în vigoare, care prevede că presedintele este demis cu votul a jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne.
UPDATE 15.50Guvernul anun