Împreună cu Ungaria, Bulgaria este țara cel mai aspru criticată de organizații precum „Reporteri fără frontiere” și „Freedom House” în legătură cu evoluția îngrijoratoare în domeniul libertății de exprimare.
Țara a căzut în decurs de un an cu 10 locuri - pînă la cel al optzecelea, în clasamentul „Reporterilor”. Au apărut amenințări la viața unor ziariști de investigații, a avut loc o explozie criminală. Lipsește voința politică pentru rezolvarea problemelor tot mai grave în acest domeniu.
Organizația constată că spre deosebire de Ungaria, unde presiunile asupră mediilor provoacă proteste, în Bulgaria reacția societății civile se lasă așteptată.
Premierul Boiko Borisov a răspuns criticilor lansănd ideia că problema libertății de exprimare nu ține de guvernul ci de proprietarii mediilor care au diferite angajamente fața de „mafia energetică, criminală, agricolă, farmaceutică sau financiară”. El a comparat situația în Bulgaria în urmă cu trei ani de cea moștenită de Victor Orban în Ungaria. „Colegul ungar a făcut o lege a presei iar Bruxelles-ul l-a distrus prin sancțiuni financiare”, a spus Borisov.
Cu vădită simpatie fața de acțiunile lui Orban, el a anunțat că pentru a nu provoca criticile Uniunii nu guvernul ci experți ai fundațiilor „Konrad Adenauer” și „Hanns Seidel” vor elabora proiectul de lege a presei.
Borisov recunoaște că este foarte simplu să cumperi ziariști nu numai în țară dar și în străinătate. Premierul a spus – citez - O medie mă strivește permanent – de la prima pagina pînă la caricatura pe ultima... jumătate din cea ce scriu sunt minciuni curate...zilnic î-și bat joc de mine și de președintele Plevneliev...Și aceasta de când am declarat că doresc eliminarea intermediarilor din piața gazelor naturale.
„În funcție de interesul proprietarilor de medii un eveniment poate deveni un balon sau să nu fie comen