Criza politică a lovit în plin economia românească, lucru reflectat în cursul de schimb care a luat-o razna și nu numai.
Mai jos, un alt grafic care ar trebui să-i facă pe politiceni să-și dea seama că în momentul de față economia și finanțele României trebuie puse mai presus de orice luptă politică:
În ultima săptămână, prima de risc a României (CDS-urile) a crescut încontinuu, indicator care arată faptul că îngrijorările investitorilor privind intrarea României în incapacitate de plată cresc.
CDS-urile României, atât cele la 5 ani cât și cele la 10 ani au crescut până la aproape de maximurile atinse în ultima lună și se apropie de cote istorice record.
Astfel, CDS-urile la 5 ani au început să crească începând cu data de 3 iulie, ziua în care Antonescu a anunțat că va începe demararea procedurilor de suspendare a președintelui Băsescu.
De la data de 3 iulie și până pe data de 9 iulie, CDS-urile au depășit pragul de 400 de puncte, crescând de la 393 de puncte la 444 de puncte, creșterea fiind mai mare decât a statelor din regiune.
CDS-urile la 10 ani au crescut de la 3 iulie până la 9 iulie de la 420 de puncte la 457 de puncte.
Agenția Stratfor a publicat ieri o analiză despre criza politică din România în care a notat faptul că situația de acum pune în pericol respectarea angajamentelor pe care România le are cu organismele internaționale, precum Fondul Monetar Internațional.
Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council - FIC) atrage atenţia, prin preşedintele său Steven van Groningen, că este îngrijorat de recentele evoluţii de pe scena politică internă, întrucât acestea ar putea afecta grav stabilitatea economică şi imaginea ţării pe pieţele internaţionale, şi subliniază angajamentul lor pe termen lung, chiar şi după încheiera mand