PDL minte prin omisiune atunci când spune că judecătorii Curţii Constituţionale au infirmat astăzi textul ordonanţei guvernului Ponta prin care preşedintele suspendat poate fi demis cu votul a jumătate plus unu din numărul românilor care participă la referendum.
Ca lucrurile să fie foarte clare ar merita o analiză a celor două acte normative în discuţie în aceste zile. Primul ar fi modificarea legii referendumului, iniţiată în parlament, asupra căreia Curtea Constituţională s-a pronunţat astăzi. Potrivit textului supus analizei magistraţilor, se propune modificarea articolului 10 din actul normativ în sensul în care "demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate".
Curtea Constituţională a decis că aceasta este constituţională în măsura în care la referendum participă jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Decizia Curţii este corectă atâta vreme cât articolul 5, alineatul 2, din lege spune clar că referendumul este valid dacă la el participă majoritatea românilor înscrişi pe listele electorale. Cele două articole sunt corelate, iar magistraţii nu au făcut decât să clarifice acest lucru.
Contestatarii deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale invocă o decizie din 2007 a aceluiaşi for, când judecătorii susţineau că este la latitudinea legiuitorului, în acest caz Parlamentul, să stabilească o majoritate relativă pentru demiterea preşedintelui. Diferenţa de remarcat este că la vremea respectivă textul suspus controlului constituţional conţinea sintagma, decisivă în acest caz, "prin derogare de la prevederile articolului 5, alineatul 2".
Practic, fără să vrea, parlamentarii USL care au iniţiat acum modificarea legii referendumului îi dădeau o mână de ajutor lui Traian Băsescu.
Proba