Politicienii trebuie să-şi pună o limită în a se zbengui în ceea ce priveşte normele constituţionale. O spune la RFI şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu. El comentează decizia Curţii Constituţionale, care a hotărât că legea referendumului este constituţională dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi pe liste. Diaconescu vorbeşte de perspective "foarte, foarte nefavorabile" în privinţa Schengen, după reacţiile externe din ultimele zile.
Cristian Diaconescu: În condiţiile în care nu participă un număr suficient de votanţi la referendum, hotărârea care s-ar da pentru omologarea unui astfel de referendum ar fi neconstituţională. Deci nici un fel de derogare de la lege nu este posibilă.
Rep.: Cum se stabilesc listele electorale, în funcţie de Recensământ, de datele de la Evidenţa Populaţiei sau cum se procedează?
C.D.: Exact cum s-au stabilit şi la celelalte forme de alegeri şi la celelalte momente electorale de până acum, pe datele omologate, care ţin seama de H.G., de deciziile care se iau la nivel instituţional privind confirmarea unui recensământ, a unui număr al populaţiei. Din acest punct de vedere, aşa cum au fost valide sub aspectul participării la vot celelalte momente electorale, unul recent încheiat, în mod evident, pe aceeaşi bază ar trebui să fie valid şi acest referendum. Nu putem discuta aici de speculaţii, că ar fi mai mulţi, că ar fi mai puţini, că noi am crede că... Nu, nu se poate pune problema! Există o cifră omologată la nivel naţional ce se are în vedere de Autoritatea Electorală Centrală atunci când stabileşte numărul de secţii de votare, distribuirea secţiilor de votare şi se pleacă deci de la aceşti parametri (...). Dacă cineva îmi ascultă sfatul, aş fi extrem, extrem de interesat să văd că politicienii îşi pun o limită în a se zbengui în ceea ce priveşte normele constituţionale, pentru că