Cenzurarea The Pirate Bay a avut un efect invers cu scopul vizat de grupurile de lobby
Deşi este blocat în jumătate de Europă, traficul bittorrent este în creştere
De ani buni, tot mai multe grupuri care activează împotriva pirateriei luptă pentru închiderea site-urilor de torrenţi. The Pirate Bay (TPB), probabil cel mai mare tracker din lume, s-a aflat în centrul unor episoade dure în această confruntare, fiind de departe cel mai adesea ţinta acuzaţiilor. Reprezentanţii site-ului s-au confruntat cu multe probleme şi chiar cu procese de judecată. Spre surprinderea militanţilor împotriva acestor site-uri, TPB a câştigat un proces important, care le permite să activeze pe mai departe fără a putea fi obligat să îşi închidă serverele.
Însă grupurile de lobby împotriva pirateriei au reuşit să cenzureze accesul la acest site prin înţelegeri cu autorităţile din diferite ţări, din Europa şi din întreaga lume, prin care mai mulţi furnizori de servicii de internet s-au văzut obligaţi să blocheze traficul către respectivul site.
Însă din păcate pentru câteva grupuri, precum RIAA (Asociaţia Americană din Industria Înregistrărilor), MPAA (Asociaţia Americană a Filmului), BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), eforturile lor nu au un rezultat favorabil, în ceea ce priveşte diminuarea pirateriei.
Cum şi publicitatea negativă tot publicitate se numeşte, demersurile acestora au atras şi mai mult atenţia utilizatorilor de internet din toată lumea. Într-o eră digitală în care toată lumea se aşteaptă la conţinut media gratuit, industria de entertainment pierde miliarde de dolari anual din activitatea "piraţilor" din mediul online. Prin prisma acestui fapt demersurile grupurilor de lobby sunt justificate, însă maniera în care au acţionat a atras de partea site-urilor de torrenţi tot mai mulţi simpatizanţi, chiar şi din rânduril