Liderul liberal Crin Antonescu a devenit preşedintele interimar al României, după ce, luni seara, Curtea Constituţională a decis că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului a fost respectată.
Crin Antonescu a ajuns la Palatul Cotroceni, în jurul orei 11.00, pentru procedura de predare-primire a mandatului prezidenţial. După demersurile oficiale, pentru Crin Antonescu a început seria vizitelor, desfăşurate într-un val de discreţie. Primul care a venit la Palatul Cotroceni a fost chiar partenereul său de guvernare, premierul Victor Ponta. Co-preşedinţilor USL li s-a alăturat ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, care a zăbovit şi el aproximativ trei sferturi de oră alături de preşedinte şi premier. „Confirmăm că ambasadorul Gitenstein se află la Palatul Cotroceni, unde a fost invitat", a informat serviciul de presă al Ambasadei SUA, fără a oferi alte aspecte legate de vizita diplomatului american.
Gitenstein avertiza, în urmă cu câteva zile, că imaginea României ar avea de suferit, dacă deciziile actualei Puteri nu se bazează pe Constituţie. Proaspătul preşedinte interimar l-a invitat la Palatul Cotroceni şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Chiar dacă oficialii BNR nu au dorit să confirme informaţia, sursele prezidenţiale au dezvăluit că şeful băncii centrale nu a declinat invitaţia lui Crin Antonescu.
În tot acest timp, preşedintele suspendat Traian Băsescu s-a retras la sediul său de campanie, unde, însoţit de foştii consilieri şi de lideri ai PDL, pregătesc asaltul pentru referendum. Instalat în urmă cu doar o săptămână în fruntea Senatului, Crin Antonescu a fost nevoit să cedeze această funcţie după preluarea mandatului prezidenţial. Astfel, liderul PNL l-a delegat pe vicepreşedintele Senatului, Petru Filip (PSD), să preia intermar şefia Senatului. Filip se află pentru a doua oară în această postură, după ce