Şedinţă aprinsă ieri la sediul Primăriei Suceava, unde conducerea administraţiei locale, directorii din Termica şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari au încercat să găsească soluţii pentru a nu se ajunge la sistarea apei calde în această vară pentru cei racordaţi la sistemul centralizat. Primarul Ion Lungu le-a explicat preşedinţilor prezenţi la şedinţă că situaţia este gravă, iar dacă nivelul încasărilor nu va creşte semnificativ în următoarea perioadă, Termica nu va mai avea resursele financiare necesare pentru a mai furniza apă caldă.
Pentru a evita o astfel de situaţie, şeful municipalităţii a cerut respectarea unui grafic de încasări de la populaţie. În următoarele trei luni, respectiv iulie, august şi septembrie, în conturile Termica vor trebui virate de către asociaţiile de proprietari 60 de miliarde de lei vechi, câte 20 de miliarde de lei vechi pe fiecare lună.
„Aceasta este condiţia minimă pentru a asigura în continuare apă caldă la robinetele sucevenilor. Primăria va aloca suma de 15 miliarde de lei vechi, câte cinci miliarde în fiecare lună, iar în acest fel vom putea să venim în întâmpinarea celor de la Termica. În ceea ce priveşte populaţia, am făcut un calcul şi fiecare familie trebuie să plătească suma de 2,5 milioane de lei vechi, mai exact câte 800.000 de lei vechi lunar. Nu cred că este un efort prea mare şi poate fi acoperit”, a arătat primarul Ion Lungu.
Acesta le-a cerut reprezentanţilor asociaţiilor de locatari să meargă din uşă în uşă pentru a-i convinge pe rău-platnici să-şi achite datoriile restante, dar şi să recurgă la toate metodele legale posibile pentru a recupera banii.
Asociaţia 33, liderul datornicilor
Cu ocazia şedinţei de ieri a fost citită şi lista asociaţiilor cu datorii. Cap de listă, de departe, a fost Asociaţia de Proprietari Nr. 33, care a reuşit în ultimii ani să aibă o datorie de 20