Dupa 4 zile de foc pe scena politica romaneasca, a urmat un weekend istoric pentru SIF Muntenia si chiar pentru intreaga piata. Asa cum nici in Parlament n-a fost deloc usor sau scurt, nici alegerile de la SIF4 nu au fost lipsite de scandal sau discutii interminabile. Insa, mai importante decat derularea sau dificultatea schimbarii sunt efectele acesteia, pe care toata piata le asteapta cu optimism.
Dupa o Adunare Generala a Actionarilor de peste 33 de ore, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia a fost schimbat. Noul Consiliu este format din 11 reprezentanti alesi de un grup de actionari auto-intitulati "revolutionari", sustinuti de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.
Primele efecte ale schimbarii de Consiliu a fost vizibila in evolutia SIF-urilor in sedinta de ieri. Pe fondul asteptarilor de schimbari ale managementului dar si a optimismului adus de aceasta miscare, investitorii au devenit tot mai activi pe cumparare, in special in a doua parte a sedintei. Astfel, actiunile celor 4 SIF tranzactionate ieri (SIF Muntenia a fost suspendata de la tranzactionare) au crescut cu pana la 5,9%.
Semnal pozitiv, era de normalitate
Practic, pentru prima data in istoria SIF-urilor are loc o schimbare radicala a conducerii, fiind o consecinta a ridicarii pragului la 5%, la finalul anului trecut. „Revolutia” deschide calea unor miscari similare si in conducerilor celorlalte societati de investitii financiare, mai ales ca anul viitor expira multe dintre mandate.
Brokerii consultati de Wall-Street.ro spun ca semnalul este unul pozitiv si spera ca noua era in care SIF 4 a intrat sa aduca efecte palpabile si masurabile, cat mai repede.
„Trebuie sa fim sinceri si realisti si sa recunoastem ca managementul SIF 4 din ultimii ani nu s-a dovedit foarte activ. Aceasta schimbare aduce un suflu nou si imi doresc sa se intre in normalitat