Economia globală este slabă iar situaţia ei se înrăutăţeşte pe zi ce trece, în mare parte din cauza aceloraşi măsuri care au ajutat-o să iasă din recesiune acum câţiva ani.
Scăderea dobânzii-cheie şi tipărirea de bani pentru ca băncile centrale să poată achiziţiona active în valoare de mii de miliarde de dolari sunt percepute acum drept „un semnal de slăbiciune în loc deputere”, a declarat Andrew Kenningham, economist la Capital Economics, în cadrul unei note de cercetare citată de Jeff Cox, editorialist CNBC.
Relaxarea politicilor monetare, fără efect pe pieţe
Acest punct de vedere a fost confirmat de lipsa de reacţie a pieţelor financiare la măsurile de relaxare a politicii monetare luate de mai multe bănci centrale din Europa, China şi Statele Unite. În acelaşi timp, atitudinea pieţelor s-a întors împotriva măsurilor luate de liderii Uniunii Europene de a recapitaliza direct sistemul bancar spaniol. Aceste măsuri au fost întâmpinate iniţial cu entuziasm însă au sfârşit prin a fi respinse rapid după ce investitorii şi-au dat seama că şi acestea sunt insuficiente pentru a oferi o soluţie la criza datoriilor suverane, criză aflată în al treilea an, aminteşte Cox.
Citeşte despre temerile Rezervei Federale a SUA cu privire la creşterea celei mai mari economii mondiale
„Speranţa că UE a găsit soluţia pe termen lung la criza datoriilor suverane şi că politicile de stimul monetar vor creşte cererea globală s-au stins”, a adăugat Kenningham. „Cum riscurile de destrămare a zonei euro vor creşte, probabil, din nou în a doua jumătate a anului iar politicile monetare par din ce în ce mai lipsite de efect, se prea poate ca situaţia să se înrăutăţească înainte ca lucrurile să se aşeze”.
Băncile centrale, fără muniţie
Conform lui Cox, tot mai mulţi economişti şi analişti sunt de părere că băncile centrale au rămas