Afacerile cu companiile de stat riscă să aducă bancherilor pierderi uriaşe. Insolvenţa Hidroelectrica a aprins doar primul fitil al bombei care ameninţă piaţa bancară.
Pentru cele 2,44 miliarde de lei împrumutate de Hidroelectrica, băncile care au acordat creditele va trebui să blocheze anul acesta provizioane de 100%, bani care nu vor mai putea fi folosiţi pentru finanţări. Intrarea în insolvenţă a companiei energetice creşte însă riscul asociat creditelor bancare şi la alte societăţi de stat cu probleme. Ca urmare, bancherii vor fi nevoiţi să constituie provizioane şi la acestea, chiar dacă într-o proporţie mai mică. Împreună cu Hidroelectrica, alte cinci companii de stat, dintre care una aflată deja în administrare specială (Oltchim), datorează băncilor peste 7 miliarde de lei. La un nivel minim de 10% al provizioanelor la cele neajunse încă în lichidare, totalul sumelor pe care băncile le vor bloca anul acesta depăşeşte 700 milioane de euro. Iar aceste cifre nu iau în calcul şi datoriile CFR SA sau ale Poştei Române, nedate încă publicităţii.
Pierderile vor lovi nu doar bilanţurile băncilor, ci şi întreaga economie. Limitând accesul oricum precar la finanţare şi scumpind costul viitor al creditelor, vor afecta, în final, creşterea economică a ţării, pe care analiştii o previzionează acum aproape de zero în 2012.
Băncile riscă pierderi de peste 7 miliarde lei din afacerea cu statul
Odată declanșată procedura de insolvență în cazul societății de stat Hidroelectrica, presiunea pe cash s-a mutat în sistemul bancar. Cum acordarea unor garanții de stat este exclusă din start (ar fi considerate ajutor de stat, plafonul este oricum depășit, iar sumele garantate s-ar duce în deficitul bugetar), gestionarea situației de la Hidroelectrica devine foarte spinoasă.
Cristian Ionescu, director general Coface România, spun