Spitalul din Mociu a fost închis acum un an, în ciuda opoziţiei autorităţilor locale şi judeţene.
Spitalul din comuna clujeană Mociu va fi redeschis anul viitor, a anunţat preşedintele USL al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu. El a obţinut acordul în acest sens al noului ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, cu care s-a întâlnit ieri. Cei doi au convenit faptul că spitalul din Mociu va funcţiona ca o secţie externă a Spitalului Clinic de Recuperare, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.
"Am profitat de prezenţa la Cluj a domnului ministru şi am abordat problema redeschiderii spitalului de la Mociu, instituţie care ar urma să deservească aproximativ 30 de mii de oameni. Domnul ministru m-a asigurat de toată deschiderea şi de tot sprijinul pentru obţinerea avizelor necesare redeschiderii spitalului. Ca urmare, vom face un prim pas, probabil în luna august, respectiv vom prelua imobilul de la Consiliul Local Mociu, urmând că în bugetul pe anul 2013 să prevedem banii necesari reabilitării clădirii şi dotării cu aparatura necesară", a declarat Horea Uioreanu. În plus faţă de comunitatea rurală din judeţul Cluj pe care o va deservi, Spitalul din Mociu va oferi servicii medicale şi pentru o parte însemnată a locuitorilor orăşelelor şi comunelor de pe Câmpia Transilvaniei din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, astfel că el va fi cea mai importantă unitate medicală dintre Cluj-Napoca şi Reghin.
Câţi angajaţi va avea spitalul
Spitalul redeschis va avea circa 20 de angajaţi, în condiţiile în care, înainte de închidere, întreg centrul medical din comuna clujeană avea 22 de angajaţi, dintre care trei medici, care făceau naveta din Cluj. Pe viitor, spitalul va fi deservit de personalul angajat la Spitalul Clinic de Recuperare. "Probabil că pentru unele specialităţi nu va fi program zilnic, dar în mod sigur oamenii din Câmpia Transilva