Cazanul de la Bucureşti a dat în clocot. Iar Europa şi investitorii nu au fost pregătiţi pentru acest incendiu.
România nu a mai trăit o situaţie atât de complicată politic de ani de zile. În luptă sunt aruncate toate argumentele, iar România este pe prima pagină a tuturor ziarelor din Occident, zeci de articole şi comentarii fiind scrise în aceste zile despre "cazanul" care a dat în clocot la Bucureşti.
O parte a cancelariilor occidentale pun guvernul Ponta cu spatele la zid, pentru ceea ce numesc procedura inacceptabilă şi incompatibilă cu democraţia de suspendare a preşedintelui, în vreme ce Guvernul român se bazează pe susţinere partidelor de stânga din Europa a căror reacţie este însă din ce în ce mai potolită.
Germania susţine că va sfătui Europa în privinţa a ceea ce trebuie făcut cu România, după ce cancelarul Merkel a catalogat drept "inacceptabilă" procedura prin care preşedintele a fost suspendat. Guvernul a răspuns dur, prin vocea premierului, arătând că nu va ceda pentru că poporul este suveran şi el va decide, la referendum, calea de urmat.
Vizitele lui Ponta la Bruxelles şi la Paris şi Berlin, prevăzute pentru aceste zile, ar putea aduce ceva clarificări. Dar nu este exclus ca Bruxelles-ul să treacă la ameninţări directe. Prima sancţiune pe care ar putea-o primi Bucureştiul va fi închiderea discuţiei despre aderarea la Schengen şi un rapot foarte dur al Comisiei Europene pe progresele în Justiţie, raport care, de cinci ani, este elaborat periodic.
Ambele tabere se acuză de denigrarea ţării, dar ţara începe să sufere greu şi asta se vede din evoluţia leului şi din reacţiile oamenilor de afaceri.
Consiliul Investitorilor Străini (CIS) arată că membrii săi au investit, până în prezent, în România, 40 de miliarde de euro, care au generat crearea de 185.000 de locuri de muncă pe piaţa locală. Vor să investească în