Dacă vrei să înţelegi ce s-a întâmplat cu adevărat greşit în Europa de s-a ajuns la criza actuală, locul de unde trebuie să începi este Ciudad de la Luz, un megastudio de film din Alicante, care era destinat să devină un rival al Hollywood-ului pe coasta Spaniei, dar a ajuns în ruine după declanşarea crizei economice, scrie The New York Times.
Studioul, care se întinde pe 23 de hectare, este dotat cu echipamente de ultimă oră. Numai maşina de făcut valuri singură poate genera un mic tsunami în rezervorul uriaş situat pe malul Mediteranei, scrie NY Times. Astăzi, rezervoarele sunt secate şi cea mai mare parte a celor 23 de hectare sunt pustii. Studioul a fost scos la vânzare, iar guvernul regional din Valencia se luptă să atragă producătorii de filme pentru a-şi recupera investiţia.
Uniunea Europeană a dat un ultimatum guvernului regional, pe care l-a somat să explice până săptămâna aceasta cum intenţionează să recupereze 325 milioane dolari din banii publici cheltuiţi complet inutil pe visele de mărire ale celor care s-au crezut patroni ai filmului. Potrivit însă lui José Ciscar Bolufer, vicepreşedintele guvernului regional al Valenciei, regiunea nu va returna nici un ban, pentru că nu mai are nici un ban.
Nebunia construcţiilor
Studioul a fost construit în 2005, în plină febră a construcţiilor care a cuprins toate cele 17 regiuni ale Spaniei. O combinaţie de interese bancare, magnaţi ai construcţiilor şi oficiali guvernamentali regionali au creat furtuna perfectă care a pus pe butuci Spania. Jumătate din bugetul Spaniei este la îndemâna regiunilor, iar excesele Valenciei au lăsat o datorie de 25,5 miliarde dolari, proiecte de infrastructură falimentare şi abandonate şi nici o perspectivă de redresare fără ajutorul guvernului central sau al Uniunii Europene.
Printre alte investiţii ale Valenciei se numără un port pentru superiaht