După ce a urmărit îndeaproape criza datoriilor suverane din ultimii doi ani şi jumătate, un economist a ajuns la concluzia că a sosit momentul să ne recunoaştem învinşi de criză deoarece el consideră că liderii europeni nu au reuşit să prevină excluderea Italiei de pe pieţele de finanţare.
Guvernele Uniunii Europene au „eşuat în a stabiliza provocările cu care s-au confruntat până în prezent în cadrul crizei”, scrie astăzi Carl Weinberg, fondatorul High Frequency Economics după întâlnirea de ieri a Eurogroupului de la Bruxelles, citat de CNBC.
Află la ce nivel au ajuns dobânzile obligaţiunilor suverane spaniole şi italiene
Soarta Italiei, în mâinile speculanţilor
„Euroland are nevoie de un rege care să-i ia pe prinţişorii tuturor provinciilor, sau mai bine zis, statelor naţionale, şi să-i dea cap în cap, pentru ca aceştia să facă ceea ce trebuie pentru regat. Cum niciun rege nu este aparent, nu există nici speranţă pentru un sfârşit ordonat al acestui haos”, consideră Weinberg.
Economistul american consideră că soarta celei de-a treia economii a zonei euro se află în mâinile speculanţilor după ce dobânzile obligaţiunilor italiene cu scadenţa la 10 ani au atins 6,11% în decursul tranzacţiilor de ieri. „Acesta este un lucru extrem de dezamăgitor pentru o regiune a cărei situaţie financiară nu este chiar atât de dezastruasă”, a declarat Weinberg.
Vezi care sunt problemele cu creşterea economică globală şi de ce situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult
„Problema stă în incapacitatea sistemelor politice de a redistribui resursele financiare şi perspicacitatea fiscală” între statele zonei euro, a scris Weinberg, adăugând că el nu mai crede că status-quo-ul politic va permite găsirea unei soluţii de durată pentru criza europeană.
Situaţia băncilor este extrem de precară
În timp ce miniş