Daniel Constantin promite că în 2013 va reduce la 9% TVA în panificaţie. Patronatele spun însă că într-o lună pâinea va avea preţuri mai mari, pe fondul scumpirii grâului.
Cu toate că delegaţia FMI şi-a spus cuvântul şi nu agreează ideea ca România să aplice cote diferenţiate pe produse la Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), ministrul Agriculturii de la Bucureşti, Daniel Constantin, insistă că la panificaţie vom avea o cotă redusă de 9%. Ieri, la o conferinţă organizată de Mediafax, Constantin a precizat că bugetul de stat pe 2013 va include „cu siguranţă" TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.
Şeful Agriculturii susţine reducerea cotei de TVA la pâine ca măsură de combatere a evaziunii, nu ca mecanism de temperare a scumpirilor, deci argumentul său este destul de solid pentru a fi luat în considerare la negocierile cu FMI din această vară. Dar până atunci, legat tot de panificaţie, patronatele din acest domeniu ne dau o veste mai puţin plăcută: grâul s-a scumpit cu 20%, iar această majorare de preţ se va transmite la pâine în cel mult o lună. Altfel spus, mai întâi se va scumpi pâinea şi abia apoi vom vedea dacă scade sau nu TVA.
„Suntem în discuţii, discutăm zi de zi cu Ministerul de Finanţe, şi sper ca după misiunea FMI din 25 iulie să putem să prezentăm un grafic foarte clar de implementare a TVA redus la produsele alimentare, de 9%. Eu personal îmi doresc chiar din acest an, pe două zone, morărit şi panificaţie, să introducem TVA redus, pentru că acolo este evaziunea cea mai mare", a spus ministrul Agriculturii. El afirmase recent că scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea fiscală cu 15-20%. Reprezentanţii FMI au afirmat, după misiunea din această primăvară, că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentr