În volumul “Nu hrăni cancerul”, apărut la Editura Christiana, profesorul Pavel Chirilă recomandă terapia Gerson “pentru protejarea sănătăţii”. Această terapie este concepută de Max Gerson şi este prezentată ca “o terapie naturală eficientă pentru tratarea cancerului şi a altor boli grave”. Această terapie durează între 6 şi 12 săptămâni şi este exclusiv de tip vegetarian. Ea recomandă:
· sucuri prospăt preparate din fructe, frunze verzi comestibile şi legume;
· cantităţi mari de fructe şi zarzavaturi crude consumate ca atare sau rase fin;
· leguminose fierte, înăbuşite în suc propriu.
Profesorul Pavel Chirilă precizează că, după cele 6-12 săptămâni, “se poate adauga la dietă proteinele animale sub forma lactatelor degresate şi fermentate şi peştele doar cu recomandarea medicului”. În terapia Gerson, sarea este eliminată complet. De asemenea, sunt interzise:
· tutunul, ceaiul, cafeaua, cacao, cicolata, alcoolul, zahărul rafinat, făina albă, dulciurile;
· alimentale afumate, sulfurate, conservate sau din conserve metalice;
· grăsimile;
· gătitul în oale sub presiune sau de aluminiu.
Autorul acestui volum, face şi recomandări punctuale. De exemplu, cartorii trebuie copţi în coajă, legumele gătite la foc mic, fără apă, sucul de fructe va fi băut lent. De asemenea, în sucurile de fructe şi zarzavaturi se vor adăuga săruri de potasiu : gluconat de potasiu, acetat de potasiu etc. Concret, terapia Gerson recomandă ca zilnic să bem sucuri de portocale, morcovi şi mere, frunze verzi, struguri, grepfruit, roşii. În terapia Gerson sunt permise condimente: cuişoare, anason, frunze de afin, fenicul, nucşoară, măghiran, rozmarin, salvie, şofran, cimbru măcriş, cimbrişor. Aceste condimente au virtuţi terapeutice şi, totodată, oferă preparatelor gust şi aromă, înlocuind foarte bine sarea.
În volumul “Nu hrăni cancerul”, apărut la