A primit candva supranumele de "Micul Titulescu". Si-a castigat acest apelativ datorita asemanarii fizice cu fostul mare diplomat roman. Nu stim daca si acum mai face cineva paralela intre el si emblematicul personaj al istoriei moderne romane, insa este cert ca Victor Ponta si-a pierdut mult din alura si prestanta cu care dadea impresia ca pleaca la drum, in urma cu cateva luni.
Actualul premier ne spunea, nu cu mult timp in urma, ca guvernul condus de el va fi cel mai cinstit din ultimii 22 de ani. Am vazut repede cum a fost demontata aceasta fantasmagorie, dupa episoadele Corina Dumitrescu, Ioan Mang, Mircea Diaconu si... Victor Ponta. Acuzatii de plagiat, falsuri in CV sau incompatibilitate, sunt pietroaie care inca atarna de gatul executivului.
Cat de cinstit a fost si cat de multe va realiza Guvernul Ponta, trebuie sa lasam viitorul a decide. Esential este sa intelegem altceva: cat de democratice au fost actiunile actualului guvern, in cele cateva luni scurse de la investire pana in prezent.
Voalat sau mai direct, Ponta si partenerii sai din USL recunosc ca au abuzat de prerogativele puterii, grabind subordonarea unor institutii cu scopul de a-l suspenda mai usor si mai repede pe Traian Basescu. In sprijinul acestor actiuni precipitate, uselistii aduc argumentul forte: nu se poate coabita cu Traian Basescu, iar acesta trebuie sa plece. Pe de alta parte, multe institutii sunt acuzate de politizare excesiva, iar oamenii din varful acestora ca fac jocurile lui Basescu.
Poate logica politica a USL este corecta, insa ceva ne spune ca nu-i cea mai corecta cale de urmat si nici un exemplu bun pentru o democratie peste care au trecut totusi 22 de ani. E drept, nu o data, romanii au condamnat comportamentul parlamentarilor PDL, care, in timpul votarii unor motiuni de cenzura introduse in Parlament de Opozitia de atunci, ca