Ministerul Sănătăţii propune aplicarea cotei de asigurări de sănătate de 5,2% pentru angajator la salariul mediu brut pe ţară şi extinderea bazei de colectare prin includerea veniturilor din agricultură, din dividende sau din dobânzi (pentru cei care nu încasează salarii) pentru a aduce mai mulţi bani la Fondul de sănătate, însă Ministerul Finanţelor spune că va respinge propunerea.
Măsura este inclusă într-un proiect de lege lansat recent de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică, document amplu care propune schimbarea semnificativă a modului în care funcţionează sistemul de sănătate. Este a doua încercare a autorităţilor din domeniu în ultimul an, după ce un alt proiect a fost retras la începutul anului, la presiunea străzii.
Măsura i-ar discrimina pe angajatorii ce acordă salarii mai mici decât salariul mediu brut pe economie, după cum spun consultanţii. În luna mai, salariul mediu brut a fost de 2.109 lei, iar salariul minim brut a fost stabilit pentru acest an la 700 de lei.
"Intenţia Ministerului Sănătăţii este de a reorganiza sistemul de asigurări de sănătate astfel încât să existe un echilibru între sumele colectate la Fondul National de asigurări de sănănate şi cheltuieli. Astfel, propunerile precum aplicarea cotei procentuale de 5,2% pentru angajator la salariul mediu brut pe ţara sau creşterea bazei de colectare prin aplicarea contribuţiilor pentru veniturile din dividente şi dobânzi vin să acopere deficitul dintre venituri şi cheltuieli la Fondul de asigurări", a răspuns ministerul la solicitarea ZF. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au amintit că proiectul de lege lansat în dezbatere publică este doar o propunere care în urma dezbaterilor ar putea suferi modificări.
Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor spune că "va transmite un punct de vedere prin care respinge propunerea".
Potrivit proiectului, pentru persoanele