Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi au reuşit să-l salveze pe băieţelul Mihaelei Postăvariu, o femeie din Vaslui, cu ajutorul unei transfuzii intrauterine, intervenţie realizată pentru a doua oară la Iaşi.
Mihaela Postăvariu (39 de ani) din Vaslui îşi poate strânge băieţelul la piept după ce medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă" au realizat o intervenţie inedită: transfuzie intrauterină, care presupune administrarea de sânge concentrat fătului. Aceasta se face prin înţeparea abdomenului cu un ac, pătrunderea în cavitatea amniotică şi introducerea sângelui în cordonul ombilical. Este a doua oară când doctorii ieşeni fac această manevră, dar e prima cu reuşită.
Problemele medicale au apărut în săptămâna 32 de sarcină, când fătul a fost diagnosticat cu anemie severă ca urmare a incompatibilităţii PH-ului dintre părinţi. Femeia se află la a patra naştere şi susţine că abia acum a aflat că are RH-ul negativ. A născut în urmă cu o săptămână şi a adus pe lume un băieţel de 3.400 de grame, perfect sănătos, pe care îl va numi Ştefan. „Am aflat după ce am mers la medic, mi-a dat să fac analizele, mi-a ieşit RH-ul negativ, anticorpii prezenţi. Am făcut şi ecografii, s-a văzut că e ceva în neregulă şi mi s-a zis că dacă vreau să am un copil perfect sănătos ar fi bine să fac şi transfuzie intrauterină. Am fost de acord. Mai am 3 copii, n-am făcut atâtea analize ca acum", spune Mihaela Postăvariu.
Doctorul care s-a ocupat de caz este Dragoş Nemescu, „autorul" şi primei transfuzii intrauterine realizate în România. „Sub control ecografic, după o serie de măsurători şi calcule, prin cordonul ombilical, se administrează fătului o anumită cantitate de sânge concentrat. Aceasta permite corectarea anemiei fetale şi evită o naştere prematură cu consecinţe. Transfuzia fetală nu este simplă, necesită o precizie deosebită a manevrelor şi o echipă for