Mouse-ul este una dintre cele mai importante invenţii din toate timpurile, însă omul care a creat primul mouse nu s-a îmbogăţit de pe urma sa. Află de ce.
Prototipul primului mouse a fost inventat de Douglas Engelbart în 1963, în timp ce lucra la Institutul de Cercetări al Universităţii Stanford din Palo Alto (California).
Patentul pentru mouse al lui Douglas Engelbart a fost depus în 1967, însa a expirat înainte ca acesta să devină un instrument indispensabil PC-ului. Acesta s-a dovedit a fi un om de ştiinţă ale cărui cunoştinţe erau cu mult înaintea vremii sale. În anul 1972, Bill English a adaptat mecanismul lui Engelbart, punând la punct faimosul mouse din plastic, cu bilă.
Prima denumire a dispozitivului a fost - „Computer-Aided Display Control”, termenul de mouse, devenit ulterior „denumirea oficială”, referindu-se la forma rotundă a acestuia şi la cablul ca o codiţă, cu care este prevăzut.
De-a lungul celor trei decenii de viaţă, mouse-ul a parcurs un drum lung. Înainte de a se fi transformat în mouse-ul de astăzi, dispozitivul a avut mai multe forme şi moduri de folosire. Spre exemplu, una dintre metodele de utilizare testate iniţial, era aceea de a plasa mouse-ul pe capul sau pe bărbia utilizatorului.
Primul mouse declarat oficial ca parte a unui calculator
Xerox Star a fost lansat de Xerox Corporation în 1981, fiind primul sistem comercial care a încorporat tehnologii variate, astăzi obişnuite la computerele personale: un monitor cu imagine formată din pixeli, o interfaţă grafică pentru utilizator - cu ferestre, iconuri, fişiere, mouse, conexiune Ethernet, servere de imprimare şi e-mail.
Doug Engelbart (87 de ani) locuieşte, în prezent, în San Francisco Bay Area împreună cu soţia sa şi cele două pisici. Are patru copii şi opt nepoţi.