Preţurile de consum au scăzut, în luna iunie, cu 0,04% faţă de luna mai, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În timp ce mâncarea şi mărfurile nealimentare s-au ieftinit, uşoare scumpiri au fost înregistrate la categoria serviciilor.
Inflaţia anuală a început să crească, ajungând la 2,04%, după ce, în luna mai 2012 faţă de mai 2011 inflaţia anuală atinsese minimul istoric, de 1,79%.
De la începutul anului şi până la finele primului semestru, scumpirea per total produse şi servicii se cifrează la 1,65%.
Este ultima lună în care ne putem bucura de preţuri în scădere. Din păcate, deprecierea masivă a leului din ultima săptămână va avea un impact foarte mare asupra preţurilor. Majoritatea serviciilor prestate populaţiei sunt facturate în euro. În plus, toate produsele din import vor avea preţuri mai mari.
Ce alimente s-au ieftinit în iunie
Per total la categoria alimentelor, s-a înregistrat o scădere a preţurilor de consum cu 0,13%. Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 20,52% de la o lună la alta. Preţurile pentru alte legume şi conserve de legume au scăzut cu 2,37%.
Scăderi uşoare, de până într-un procent, au fost raportate la produse precum fasole boabe, zahăr, brânză, lapte, făină şi mălai.
Au existat, însă şi alimente care s-au scumpit, în luna iunie faţă de mai. Cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată la fructe proaspete, cu 6,5%, urmate de ouă, cu 2,53%, şi de citrice, cu 1,64%.
De ce s-au scumpit serviciile
Categoria mărfurilor nealimentare s-a ieftinit cu 0,1%, în iunie faţă de mai. Cu acelaşi procent au scăzut preţurile pentru alte mărfuri nealimentare, iar cu 0,66% s-au ieftinit combustibilii. În rest, preţurile au crescut uşor, sub 0,2%, sau au stagnat.
Preţurile serviciilor au crescut, în iunie faţă de mai, cu