Cele patru unităţi liceale sălăjene care au înregistrat promovabilitate zero în această sesiune a examenului de Bacalaureat ar putea fi transformate în şcoli gimnaziale, potrivit şefului inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Gheorghe Bancea, scrie Agerpres.
Liceele care au avut promovabilitate zero sunt Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag, Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău, Grupul Şcolar Sâg şi Grupul Şcolar Surduc.
"Având în vedere rezultatele slabe, există probabilitatea ca acestea să fie transformate în şcoli gimnaziale. Se va analiza, comparativ cu anii trecuţi, situaţia fiecărui liceu unde rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost redusă. Vom vedea ce este de făcut în funcţiile de măsurile impuse de minister", a declarat Gheorghe Bancea marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
În contextul rezultatelor slabe de la bacalaureat, Gheorghe Bancea a precizat că dezinteresul elevilor pentru şcoală este una din cauzele care a condus la o promovabilitate scăzută la examenul de bacalaureat, alături de desfiinţarea şcolile de artă şi meserii.
"Nu se poate spune că examenul de bacalaureat a fost unul foarte greu. Avem două medii de 10, sute de medii peste 8,00 obţinute de candidaţi care au avut aceleaşi subiecte de examen precum colegii lor care nu au promovat. Aceasta demostrează că se poate. Unii pot promova, iar alţii nu, pentru că nu învaţă suficient. (...) Toţi absolvenţii de gimnaziu trebuie înscrişi la liceu, iar lipsa şcolilor de artă şi meserii îi plasează în unităţi în care nu fac faţă. Ajung la examenul de bacalaureat şi se înregistrează astfel de rezultate", a mai spus inspectorul şcolar.
Promovabilitatea înregistrată la nivelul judeţului în această sesiune de bacalaureat, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 42,51%. Astfel, dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi