Doar unul din zece copii care au fost deranjaţi de anumite articole sau imagini pe internet au raportat acest lucru prin intermediul online. În România, doar 7% utilizează un astfel de instrument. Sunt două dintre concluziile unui nou raport EU Kids Online ce va fi prezentat mâine de reprezentanţi ai industriei, provideri de internet sau companii de telefonie mobilă. Sursa: Daily Mail
Raportul "Spre un internet mai bun pentru copii", coordonat în România de cercetătorul Institutului de Sociologie al Academiei România, dr. Monica Barbovschi, investighează strategiile utilizate de industria internetului pentru protejarea copiilor precum şi riscurile la care aceştia se expun. Potrivit AGERPRES, s-a făcut o anchetă cu 25.000 de copii şi părinţi din 25 de ţări europene.
Raportul precizează că unul din cinci copii au văzut conţinut potenţial periculos pe internet, cum ar fi site-uri care promovează anorexia sau tehnici de sinucidere. 27% dintre copiii români de 11-16 ani au văzut conţinut potenţial dăunător, cum ar fi site-uri rasiste (15%), pro-anorexie (11% din totalul copiilor investigaţi, procentul ridicându-se la 20% pentru fete de 14-16 ani) şi site-uri de auto-mutilare (9%).
De asemenea, investigația sociologică mai arată că 19% dintre copiii români de 9-16 ani au văzut mesaje sexuale pe internet. Acest procent include 6% dintre copiii de 11-16 ani care au văzut imagini cu persoane făcând sex şi 2% care au văzut imagini sexuale violente. Aproape jumătate dintre copiii de 9-16 ani care au văzut imagini sexuale au declarat că au fost deranjaţi de ele.
Dintre copiii de 11-16 supăraţi de imagini sexuale online, 16% au sperat că problema va trece de la sine, 7% au încercat să o rezolve, 37% au şters mesajul, iar 27% au blocat pe cel care le-a trimis. Doar 3% au raportat problema online, iar mulţi dintre ei au considerat că aceasta le