Hiper-preşedintele român a la Sarkozy se pregăteşte pentru ceea ce ar putea fi ultima sa bătălie. Pe 29 iulie se va prezenta în faţa românilor în cadrul unui referendum ce trebuie să decidă dacă Traian Băsescu va fi demis sau nu. Numai că lupta va fi mult mai complicată decât în 2007.
Băsescu îşi va face campanie acuzându-şi adversarii de intenţia de a controla toate instituţiile statului. Dintre acestea, sistemul juridic este cel mai vizat, un domeniu în care România a reuşit să facă progrese notabile în ultimii ani. Dincolo de conflictul politic, efectele colaterale ale acestei crize de la Bucureşti se văd deja. Cea mai gravă manifestare a acestora este reprezentată de întrebările Europei occidentale apropo de statul de drept funcţional din România.
După luna mai, când Victor Ponta a fost numit premier, a început războiul. Scandal de plagiat, scandal cu reprezentarea României la Bruxelles – lupta era deja deschisă între preşedinte şi şeful Guvernului. Ponta a trecut la ofensivă. În doar patru zile, coaliţia de centru-stânga a reuşit să schimbe preşedinţii Camerelor Parlamentului, Avocatul Poporului, atribuţiile Curţii Constituţionale, Legea Referendumului şi să-l demită pe Băsescu.
Societatea civilă şi presa din România compară metodele USL cu cele ale aparatului de stat Lukaşenko. Şi regimul Băsescu a acţionat deseori la limita legalităţii. Îngrijorător este însă acum ritmul furibund în care USL a tăiat capete într-o acţiune ce pare a fi fost planificată în detaliu de foarte multă vreme. Europa e strâmbă (Der Tagesspiegel)
Din România până în Grecia – popoarele Europei nu permit să fie învăţate nimic. În urmă cu 14 ani, liderii UE inventau ceva nou: sancţiuni împotriva unui stat membru în caz de derapaje politice. Atunci măsura viza Austria unde creştin-democraţii nu s-au putut abţine să nu-i permită ascensiunea la putere extr