Agenţiile de presă şi publicaţiile internaţionale au continuat să urmărească evoluţia situaţiei politice din România şi au reacţionat şi după pronunţarea Curţii Constituţionale (CCR), care a validat suspendarea lui Traian Băsescu.
Agenţia franceză AFP, care a relatat pe larg noutăţi despre situaţia din România, realizând inclusiv o cronologie a crizei poltice din ţara noastră, începută în urmă cu două luni. AFP a anunţat decizia CCR şi a precizat că aceştia urmează să se pronunţe marţi, 10 iulie, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului şi cu legea care schimbă condiţiile de validare a referendumului.
Conform mediafax ştirea agenţiei AFP este preluată de numeroase publicaţii franceze, între care Liberation, Le Parisien, Le Monde, L’Express, Le Nouvel Observateur, precum şi de posturi de televiziune ca France 24, Euronews sau TV5. Ziarul Wall Street Journal relatează, de asemenea, despre situaţia din România, citându-l pe premierul Victor Ponta, care susţine că “această decizie demonstrează că au fost respectate toate regulile democratice şi constituţionale”.
Agenţia Reuters pune în prim plan îngrijorărilor pe care le ridică în Uniunea Europeană “lupta politică în care se află preşedintele Traian Băsescu“. UE este îngrijorată de regresul democraţiei în România, care a aderat la blocul comunitar în 2007, după aproximativ un an de la confruntările dintre Bruxelles şi Budapesta cu privire la independenţa justiţiei şi libertatea presei. De asemenea, cei de la Reuters precizează că aceste conflicte cu privire la standardele politice au fost o diversiune nedorită pentru liderii europeni care se confruntă cu criza financiară. BBC News pune în lumină faptul că procesul de luare de decizii din România a fost stagnat din cauza conflictului dintre preşedinte şi premier, în vreme ce Associated Press prezintă decizia Curţii Constituţionale, citându-l pe Vi